Zuid Frankrijk, na 14 dagen. - Reisverslag uit Villebois-Lavalette, Frankrijk van yvonne - WaarBenJij.nu Zuid Frankrijk, na 14 dagen. - Reisverslag uit Villebois-Lavalette, Frankrijk van yvonne - WaarBenJij.nu

Zuid Frankrijk, na 14 dagen.

Door: Yvonne

Blijf op de hoogte en volg yvonne

03 Mei 2013 | Frankrijk, Villebois-Lavalette

Inmiddels heb ik nu 14 dagen gefietst en heb ik er zo'n kleine 1200 km opzitten, zoiets geloof ik...
Ik zit al ver in Zuid Frankrijk, onder Angoulême.
Op wat zadelpijn en andere lokale probleempjes-ik bespaar jullie de details-gaat alles voorspoedig.
In Chartres heb ik natuurlijk de cathedraal bezocht. Die mag je eigenlijk niet missen. Ik was daar op zondagmorgen en toevallig was er net een dienst bezig. Er was een koor aan het zingen, zo prachtig dat ik er echt door geraakt werd. Het klonk zo mooi daar in die ruimte, zulke prachtige stemmen van een jongerenkoor!
Vraag me niet wat ze zongen, dat weet ik echt niet.
Van pure ontroering liep ik daar toch bijna een potje te snotteren in die kerk!
Naderhand heb ik me wel lopen bedenken dat onze St. Jan misschien wel net zo mooi is. Hij doet zeker niet onder voor die van Chartres. Grappig dat ik een een mailtje kreeg van Sjan waarin zij vertelde dat ze met Ard dezelfde discussie heeft gehad.
Na Chartres, waar ik niet overnacht heb, kwam ik terecht in Chateaudun, een heel leuk plaatsje met een hele mooie gîte precies onder het kasteel wat 's avonds mooi verlicht is.
Daar ontmoette ik Hans en Ed, een echtpaar uit Almere, ook fervente fietsers en ook onderweg naar Santiago. Ze hebben ook een aantal maanden in Azie gefietst.
Leuke mensen en ongepland hebben we zo'n dag of twee samen doorgebracht. Een paar keer afscheid genomen maar dan kwamen we elkaar toch weer tegen. Zij bleven op een gegeven moment in een plaatsje en ik wilde verder. In een plaatsje zo'n 15 km verder had ik een gîte gevonden en had daar even boodschappen gedaan in de dichtstbijzijnde supermarkt. En wie kwam ik daar weer tegen...Hans en Ed, op zoek naar de gîte, maar in de verkeerde richting.
Ik kon ze precies de weg wijzen. Daarna hebben we heerlijk samen gegeten. En gedronken. Witte wijn en rosé, zuurkool met spek en worst uit blik van de Lidll, tortellini, en tomaten-komkommersalade. Als toetje een heerlijke yoghurt. Het lijkt een wat vreemde combinatie maar het smaakte heerlijk.
Hans en Ed gaan iets langzamer dan ik, doen het op hun gemak en nemen de tijd om onderweg regelmatig een kerkje of een andere bezienswaardigheid te bezichtigen. Daardoor heb ik toch wel een paar mooie dingen gezien waar ik anders aan voorbij zou zijn gegaan.
Gisteren hebben we definitief afscheid genomen, maar ik vermoed dat we elkaar nog wel eens zullen ontmoeten.
Dag 11:
De dag begon regenachtig, leek al snel op te knappen maar werd uiteindelijk een dag met regen, regen, regen, afgewisseld met buien.
Daar kwam nog bij dat ik zo eigenwijs was om een teken "route barree" te negeren. Ach, dacht ik, het zal wel meevallen. Ik ben wel vaker doorgereden en met de fiets lukt het meestal toch wel.
Nou deze keer dus niet. Ik kwam in een of andere bouwput terecht waar ik binnen no time in de modder vast kwam te zitten. En niet zomaar modder, nee, van die vette, taaie, klodderige klei die tussen mijn wielen en de spatborden kwam te zitten waardoor ik geen beweging meer in de fiets kreeg. Zelf kon ik ook nauwelijks meer lopen door de klei onder mijn schoenen.
Net toen ik ernstig begon te vrezen dat ik daar de nacht zou door moeten brengen, in de inmiddels stromende regen, kreeg ik hulp van een man die daar aan het werk was. Fiets met modder en al in een busje en vervolgens heeft hij me weer bij het beginpunt afgezet.
Waar ik nog net twee Belgische fietsters voor dezelfde fout heb kunnen behoeden die ook wel dachten er door te kunnen.
Uren later moest ik nog de aangekoekte klei van mijn banden afschrapen.
Uiteindelijk ben ik die avond in een hotel terechtgekomen wat boven mijn budget ging maar ik was het beu! Moe, nat en modderig!
Ik heb daar zeker een half uur in een warm bad gelegen en die nacht heerlijk geslapen.
Dag 12:
De volgende dag kwam het met bakken uit de lucht. Eerst maar eens een tijdje gewacht maar de hoteleigenaar voorspelde me dat het de hele dag zou gaan duren.
Met de moed der wanhoop heb ik toen mijn fiets maar weer opgetuigd, regenbroek, regenschoenen en een extra poncho aan.
En wat denk je? Ik zit nog geen 10 minuten op de fiets en het is droog!
Ik ben een geluksvogel!!
Afgezien van twee miezerbuitjes was het nog helemaal niet zo'n slechte dag.
O ja, en nog een bui op het eind van de middag, maar toen was ik bijna in Poitiers wat voor die dag mijn eindpunt was dus het kon me niet echt deren.
Always look on the bright side of life...dada, dadada...

De volgende dag, dag 13, was ik echt wat minder gelukkig wat betreft het weer.
Ik heb echt uren lang door de stromende regen gefietst. De vogeltjes floten er niet minder om, zij leken het zelfs prima naar hun zin te hebben, maar ik vond het minder leuk. Maar, bikkel die ik ben, gewoon doorfietsen. Nat was ik toch al tot op het bot
Wel heel leuk dat mijn broer even belde. Die zit ook in Frankrijk en vroeg zich af waar ik zat. Helaas, we zaten wat erg ver uit elkaar, dus samen koffie drinken was er niet bij.
En de dag eindigde dan toch weer positief. Ik kwam weer in een prachtige gîte terecht. Iedere keer ben ik weer verrast door deze onderkomens. Gewoon een prachtig huis, met alles er op en eraan. Zelfs een wasmachine! Dus ik kon vanmorgen weer helemaal fris en schoon op de fiets!

En nu, dag 14 is een mooie dag geworden. Het begon al goed!
Nog maar net op de fiets stond er enkele tientallen meters bij me vandaan een hert, of een ree op het bospad. Mooi! Zo gauw hij (of zij) mij zag vluchtte hij gracieus weer het bos in.
De hele dag droog en op het eind van de dag zelfs wat zon!
Flink moeten klimmen vandaag maar toch weer 85 km gemaakt.
Ik zit in een leuk plaatsje, Villebois-Lavalette waar ik eigenlijk alleen even heen ging om wat boodschappen te doen maar ben er blijven hangen en heb een leuk overnachtings adres.
De twee Belgische dames, (Greet en Greet, ja dat kan ik wel onthouden!) zitten in hetzelfde pensionnetje.
Hun fietstempo ligt hoger maar toch kom ik ze iedere dag wel weer tegen. Zij stoppen waarschijnlijk wat langer dan ik.
Nog twee dagen en dan komt Sjan me een tijdje gezelschap houden.
Leuk!
Tot aan mijn volgende verslag, ik hou jullie op de hoogte.
Yvonne

• 03 Mei 2013 - 21:36

Frank En Marja:

Jonge jonge, wat een belevenissen allemaal zeg. En zo'n eind gefietst al. Yvonne, ik kom nog niet vanuit Den Bosch naar Vught. Ik vind het knap hoor bikkel. Doe je best, we steken een kaars op voor je...

• 03 Mei 2013 - 21:45

Marjan:

Hoi Yvonne, wat schrijf je leuk!
    Erg leuk om te volgen, heerlijk zeg zo onderweg te zijn!
    Groet, Wim en Marjan

• 03 Mei 2013 - 22:00

Lea:

Wat leuk Yvonne je reisverslag. Ik vind het fantastisch die reis van je en vind het ook leuk om je te volgen.
    Ik zit hier iedere dag 3x tien minuten op mijn hometrainer. dat zijn 15 km per dag.En dan heb ik het wel gehad.
    en dan zie ik ook nog niks, terwijl jij aanspraak hebt en ook nog veel ziet.
    Ik blijf je met plezier volgen en wens je een goede reis.
    liefs Lea

• 03 Mei 2013 - 22:31

Joyce:

Jeetje Yvonne, wat een leuke uitdaging weer zeg! En vooral RESPECT!
    Geniet ervan en pas goed op jezelf...

Groetjes en tot lees maar weer

• 04 Mei 2013 - 00:09

Frans En José:

Hoi Yvonne,
    Je schiet al aardig op; knap hoor.
    Leuk om je te volgen; je schrijft ook zo leuk.

• 04 Mei 2013 - 09:37

Marietje:

Weer een leuk verslag leuk om je zo te kunnen volgen. Nog veel fiets plezier.

Groetjes.

• 04 Mei 2013 - 09:38

Amy:

Leuk Yvonne, 1200 km al is al een stuk!! Geniet nog!! Xxx

• 04 Mei 2013 - 09:41

Gerry:

Klinkt leuk allemaal. Ook die ontmoetingen onderweg. Je gaat snel vooruit, voordat je het weet ben je er. Bij na in Cadillac bij die Psychiatrische inrichting waar ze plek voor pelgrims hebben. Is wel een goed plek om te stoppen, net voor Les Landes waar je gek wordt van al die dennen en rechte wegen.

• 04 Mei 2013 - 10:21

Lex Balm:

Hallo Yvonne.....leuke verslagen komen nu binnen...je gaat goed zeg...!!!! Succes en PLEZIER.... ik blijf je volgen...!!!!

• 04 Mei 2013 - 10:21

Henny:

hoi Yvonne, klinkt allemaal goed, behalve dan de regen en de modder! hier strakblauwe lucht en prachtig weer.die overnachtingsplekken lijken me heel biezonder en ook de ontmoetingen. Geniet ervan en leuk dat Sjan al bijna komt!

• 04 Mei 2013 - 11:49

Jack:

Ha Yvonne

Wat schrijf je mooi! jou tekst spreekt echt tot de verbeelding. Heb er van genoten je tocht mee te mogen te mogen maken.

Groetjes en tot hoors X

• 04 Mei 2013 - 13:58

Hanneke:

Hoi Yvonne oet 't bos!

Wat ben je ontzettend goed bezig! In twee weken tijd al zo ver gekomen, knap hoor!
    Erg leuk om te lezen wat je meemaakt, welke mensen je ontmoet en mooie plekjes je bereikt. Ik hoop oprecht ook ooit zo sportief en dapper te worden als jij!
    We blijven je volgen!
    Veel liefs van Hanneke (en Paul en Rose)

• 04 Mei 2013 - 17:17

Ria:

Ha dappere Yvonne,
    Wat ben je al ver gekomen zeg! Dank voor je mooie verhalen.
    Sjan komt eraan, sprak haar van de week, we zijn samen naar De Pont geweest.
    Lieve groet.

• 04 Mei 2013 - 20:21

Sjan:

Ha fietsmaatje,

Petje af voor jou doorzettingsvermogen. Hopelijk kan ik je nog bijhouden.
    Nu met de laatste loodjes bezig. Morgen om 7 uur vertrekken bij Jan. We komen eraan.

Groeten,
    Sjan

• 04 Mei 2013 - 22:07

Lidwien:

Yvonne,eindelijk reageert je"beste"vriendin.
    Het wordt tijd,maar je weet:de computer is niet mijn ding.Ik laat even alle plichtplegingen achterwege over jouw reis,maar begen gewoon ober mijzelf.Ik denk elke dag aan je,al heb je daar nog niks van gemerkt.
    De vakantie in Spanje was in alle opzichten een succes.Eenvoudig appartement,Maar het bed sliep goed en alles zat er in.Het complex was groot en sfeervol en er was een fitness,waarwij bijna elke dag heen gingen."Vraag niet hoe het kan,profiteer ervan",zou Bets zeggen,Theo liep als een kieviet!
    Nou maar hopen dat het doorzet ,anders moeten we weer naar Spanje.De rust is hier dus weer teruggekeerd.
    Leuk dat Sjsn een stuk met je meefietst!
    De kroning is geweest.Ik heb er bloedserieus naar gekeken.Theo zat boven,want hij kan het niet nalaten commentaar te leveren.Bij Roses of Avelon waser tot 11.00 30% korting en daar heb ik 6dingen gekocht:kroning of niet.
    Morgen wordt het prachtig weer en Theo zit dan binnen.
    Dit was het.Dag Yvonne.

• 04 Mei 2013 - 22:07

Lidwien:

Yvonne,eindelijk reageert je"beste"vriendin.
    Leuk dat Sjsn een stuk met je meefietst!
    Morgen wordt het prachtig weer en Theo zit dan binnen.
    Dit was het.Dag Yvonne.

• 05 Mei 2013 - 10:29

Karin En Marij (de Logées):

Hoi Yvonne,

Mooie verhalen schrijf je, we genieten mee van de je reis.
    We maken het prima in je huis. Je tuin is prachtig, lekker plekje. De zuil boom (soort?) staat vol in bloei, de koolmezen vliegen af en aan met voedsel, we slapen goed en ons huis wordt alweer opgebouwd.
    Ook wij gaan tussen Hemelvaart en Pinksteren naar Frankrijk en ook te ver van elkaar voor een kopje koffie samen.
    Veel plezier Marij en Karin

• 05 Mei 2013 - 11:57

Ilse:

Zoals altijd geniet ik ook nu weer van je verhalen. Heerlijk. Tot snel.

• 05 Mei 2013 - 20:55

Rian:

Hallo Yvonne, wat ben je al ver! Fijn dat het goed met je gaat. Leuk om met je "mee te reizen".

• 05 Mei 2013 - 22:23

Gerrie Van Raak:

Hoi Yvonne
    Leuk om zo iets van je te horen Petje af hoor zo ik doe het je niet na ik volg je en kijk al uit naar het volgende verslag
    groetjes Gerrie uit oss

• 06 Mei 2013 - 09:44

Brigitte :

Hoi Yvonne,
    Het idee dat je iedere week zal schrijven spreekt me erg aan, ik verheug me er gewoon op om jouw prachtige verhalen te lezen.
    Wat een dappere dodoo ben je toch Chapeau!
    Fijn dat je ook zo geniet en dat je alles zo mooi verslaat zodat wij ook kunnen meegenieten.
    Leuk dat Sjan nu in Frankrijk is om samen een eind verder te fietsen!
    Geniet ze met volle teugen en hartelijke groet van Brigitte

• 06 Mei 2013 - 10:45

Josie:

Yvonne, wat leuk om met jou mee te lezen, ik zou bijna zelf op mijn fiets springen, zo enthousiast schrijf je, ik doe mijn best om hier een aardige buurvrouw te zijn, fijn dat het hier ook heerlijk weer is, de moestuin komt vol te staan met allerlei lekkere groente, dan voel ik me ook een beetje boerin op mijn eigen land. Maar ja daar ben ik ook Zeeuw voor.
    Fijne reis, en ook ik ben benieuwd naar je volgende verslag.

• 06 Mei 2013 - 16:12

Jolanda:

Wauw Yvonne, wat een avonturen joh! Beetje pech wel met die modderige weg die je ingegaan was, maar goed dat je verder toch ook wel het nodige geluk hebt onderweg. Je schijnt in ieder geval volop te genieten en het blijft een lust om je verslagen te lezen. Kijk alweer uit naar het volgende :)

• 06 Mei 2013 - 21:21

Maria:

Hee die Yvonne!
    Goed hoor! Wat heb je al een eind gefietst! Dat gaat jou lukken!!
    Ik denk iedere dag wel een paar keer aan je, bikkel die je bent..
    Wij zijn net terug van een weekje Oostenrijk; vandaar dat ik nu pas reageer.
    Leuk om je verhalen te lezen, ik zie het helemaal voor me...
    Geniet van je reis, ik ben heel benieuwd naar je verdere belevenissen onderweg,
    Veel liefs, Maria

• 07 Mei 2013 - 16:33

Ineke:

Ha die dappere Yvonne!
    Geweldig leuk verslag heb je weer geschreven! En petje af voor je fietsprestaties:))
    Je ligt aardig goed op schema zo te lezen! Dit gaat je zeker helemaal lukken in dit tempo!
    Leuke ontmoetingen en mooie avonturen:))
    Fijn dat wij met je reis op afstand mee mogen genieten!
    Inmiddels ben je waarschijnlijk al samen met je fietsmaatje..
    We kijken weer uit naar je volgende reisverhaal en wensen jullie samen héérlijke fietskilometers
    door het Franse Land:))
    groeten Wouter en Ineke

• 07 Mei 2013 - 21:16

Martien:

Hoi Yvonne,

Wat ben je toch een dappere kanjer en een fantastische doorzetter. Knap werk met al die regen op je rug. Ik lees je mooie verhalen met heel veel plezier, petje af. Ik verheug me al op je volgende verhaal. Ik ben wel een beetje jaloers op je met al dat fietsplezier wat jij beleefd in het mooie Frankrijk. Ik wens je nog heel veel geluk en hele bijzondere kilometers.

groetjes Martien

• 08 Mei 2013 - 21:16

Francis:

Hallo Yvonne,
    heel erg bedankt voor het mooie verslag. Grappig dat je het over de st.Jan hebt. Vorige week kwam ik daar binnen (misschien al voor de 1000ste keer) en ineens werd ik getroffen door de schoonheid van de kerk. Ik had er nog nooit met zulke ogen naar gekeken. Dus misschioen is die wel mooier dan de kerk van Chartres.
    dinsdag a.s. hebben de damen weer eenwandeldag, zonder jou. We gaan de bekende bloesemtocht doen.

het ga je goed daar!
    tot de volgende keer